Titel: Fårkött.

Upptecknare: Ingeborg Callerholm

Socken/stad: Haverö

För att få fårkött att likna det berömda Got-lands Fårkött. När köttet väl kallnat, sönderhugges det, och njurarna med fettet borttages, varefter det lägges i en stor så, eller ett kar och får stå över natten med så mycket friskt vatten, att det övertäcker köttet. Andra dagen upptages det och lägges på ett lutande bord eller på bräden att väl avrinna, sedan torkas köttet på rent linne, nedsaltas med fint salt och lite enbär, pålägges stark tyngd så att det väl packas, och tillses noga, att det alltid täckes av laken. Om köttet är gott och fett, skall det av denna lilla vattenläggning förlora den starka blodsmak, som ofta åtföljer det.

Nordiska Museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder: bd. 5, sid. 623.